It is currently 24 May 2012, 00:32

Forum lockedPost a reply Page 1 of 1   [ 8 posts ]
Author Message
 Post subject: Tine minte cu cine votezi
PostPosted: 29 Nov 2008, 11:31 
[Database Developer]
[Database Developer]

Campania electorala s-a vazut ciudat la televizor, multi au zis ca e cea mai apatica si plictisitoare campanie de dupa 1989. Poate asa si este daca te iei dupa televizor. De fapt, schimbarea sistemului de vot a avut ca prim efect mutatii semnificative ale logicii electorale. Pe scurt, asistam la localizarea si personalizarea politicii parlamentare. Nu vad de ce ne miram, doar am vrut votul uninominal, adica sa votam oameni, nu liste, si asta avem în esenta.

Cele doua schimbari au insa efecte diferite, ba chiar contradictorii. Localizare inseamna ca aceasta campanie pentru alegerea Parlamentului se fragmenteaza la nivelul fiecarui colegiu si se duce pe teme de interes local. Candidatii promit drumuri, scoli, gradinite, spitale sau curatenie. Doar ca parlamentul da legi pentru toata tara, nu face drumuri sau scoli pentru un singur colegiu. Cu asta se ocupă primariile si/sau guvernul. Dat fiind ca toti candidatii promit asa ceva vom avea un viitor Parlament compus din oameni care vor avea ca prim interes deturnarea cat mai multor bani de la guvern si de la consiliile judetene catre colegiul lor.

Inevitabil, traim o inflatie de proiecte si promisiuni. Pentru a se indeplini ceea ce promit acum toti viitorii deputati si senatori ar trebui sa avem nu unul ci o suta de bugete. Asa ca, din pacate, localizarea vietii parlamentare va creste presiunea pe guvern pentru distribuirea arbitrara a fondurilor publice. Cei mai potenti parlamentari vor atrage cei mai multi bani. Practic, vom plati noi toti pentru ca un Hrebengiuc sau un Tariceanu sa-si inunde cu bani colegiile electorale.

Dar sa nu uităm si de schimbarea pozitiva adusa de votul uninominal: personalizarea. Aceasta campanie o fi aratat plictistoare la televizor, dar a fost spectaculoasa în teritoriu. La alegerile de pana acum vedeam pe afise cativa candidati la presedintie, niste sigle de partid si doar cativa candidati parlamentari, doar cei mai proeminenti. Acum logica politica s-a schimbat vizibil. In marile orase, daca te plimbi cateva strazi mai încolo de casa ta, vezi pur si simplu o altă politica: alte fete, alti candidati, alte chestiuni, alte conflicte. Ideea de legatura între alegator si ales capata un sens practic: acum stii cine este sau ar putea fi alesul tau. Si astfel, peste patru ani, cand candidatul pe care-l trimitem acum în Parlament se va întoarce sa ne ceara iar votul, ne va fi mai usor sa-l controlam. Inainte de alegerile din 2012 ne vom aminti daca l-am mai vazut prin colegiu in cei patru ani, daca cei care au promis scoli sau drumuri chiar au facut ceva. Si cei mai multi nu vor putea sa faca, pentru ca nu cu asta se ocupa Parlamentul.

Votul uninominal este un instrument, nu va rezolva singur problemele din politica romaneasca, trebuie sa stim sa il folosim. Deci tineti minte cu cine votati acum. Peste patru ani se va intoarce.

original by : http://www.monitorul.ro
rezumat by Aleksandru @Ultimate.ro 2008

Profile  

Post subject: Re: Tine minte cu cine votezi
PostPosted: 29 Nov 2008, 11:38 
Banned
Banned

din cate cunosc yo , chiar daca ai facut alegerea buna , intr-un final tot iti iei o mare tzeapa. singuru lucru pe care candidatii stiu sa-l faca e sa promita o groaza de porcarii care in final nici unul nu-si tine in totalitatea aceea promisiune. siguru lor scop , al candidatiilor esti de a manipula populatia prin vorbe dar nu si prin fapte.
in concluzie , nu merita sa votezi pe cineva in ziua da azi dar intr-un fel esti nevoit :-<
ps: e prima oara cand am dreptu de a vota , dar n-o sa votez din motivul / motivele spuse in mini romanul meu de mai sus :) .

Profile  

PostPosted: 29 Nov 2008, 12:19 
[Most Valuable Player]
[Most Valuable Player]

ReDucTor wrote:
ps: e prima oara cand am dreptu de a vota , dar n-o sa votez din motivul / motivele spuse in mini romanul meu de mai sus :) .

Reductor, du-te la vot, dar du-te si pune stampila pe "Nu votez nici un candidat" altfel votul tau se va duce la unul dintre candidati. Nu mai tin minte exact prin ce naiba procedeu insirat acolo de "luminati" nostir. Acest lucru mi l-a spus un prieten avocat care stie prostiile astea. Si eu cu frati-miu o sa ma duc ca sa aleg "Nu votez".

Profile  

PostPosted: 29 Nov 2008, 12:34 
- jester -
- jester -

asculta-l pe babylon, du-te la vot, e unicul tau drept pe care il ai si trebuie sa ti-l exprimi.

Profile  

PostPosted: 29 Nov 2008, 13:33 
[Believe no one]
[Believe no one]

nu ma duc sa votez.. mi-e prea leneee :P
si sincer ma doare-n cot cine castiga

Profile  

PostPosted: 29 Nov 2008, 23:52 
[Most Valuable Player]
[Most Valuable Player]

Zippy sincer nu ma asteptam la raspunsul asta din parte ta. Chiar daca nu te intereseaza si banuiesc ca ce se intampla prin Republica Moldova te intereseaza mai mult (sau nu), dar totusi nu trebuie ca un penegist sau pesedist sau mai stiu eu ce corupt de vai mama lui sa ajunga sa ne reprezinte pe noi si interesele noastre. Eu votez in sectorul 4 al Bucurestiului, dintre cine am de ales: Voiculescu (securist?), Popa Daniela (demagog si corupt?). PNG-ul (sa fim seriosi totusi), PRM (??) si inca 2 pedelisti de care nu am auzit ca facand vreun lucru bun in afara de pomeni electorale.

Dar sa nu vorbesc doar de sectorul 4. Ci de mai peste tot. Mihailesti - Adrian Nastase = portile de fier? cate miliarde(sau sute de milioane) de dolari n-a luat, averi peste noapte? cate si mai cate. Ludovic Orban - prin nu stiu ce judet = autostrada bechtel care cu ajutorului binevoitorului nostru prim-ministru Tariceanu a reusit sa urce pretul autostradei de 435 km de la 3.2 miliarde de euro (mostenire lasata de guvernarea Nastase) la fabuloasa suma de 7(sapte) miliarde de euro!!! Si cate si mai cate as mai putea scrie aici despre toti cei ce candideaza.

De aceea ma voi duce la vot si voi alege rubrica cu anularea votului.

Profile  

Post subject:
PostPosted: 30 Nov 2008, 16:03 
[Database Developer]
[Database Developer]

Breaking News :
au prins la urnele de vot o fata care avea in posesia ei 47 de carti de identitate.
momentan persoana este in arestul politiei si i sa deschis proces verbal.
fata a recunoscut ca a fost trimisa de o persoana de la un partid advers pentru a influenta voturile.

Profile  

PostPosted: 01 Dec 2008, 22:02 
Banned
Banned

vaiiiiiii 47 :| era blonda nu? cum drq le baga pe toate in urna?

SHAMAN ENCEANCEAMENT FTW !

Profile  

Forum lockedPost a reply Page 1 of 1   [ 8 posts ]